Hoppa till innehåll

Utställningar genom Tiderna

Under de dryga 50 åren som Ljusdalsbygdens museum har funnits har hundratals utställningar kommit och gått. Här kan du läsa om några av dem vi har haft på senare år.


Byggmästare Olof Engberg

Den handlar om Ljusdals kanske meste byggmästare, Olof Engberg (1865–1942). Utställningen planerades från början för 2015, för att högtidlighålla 150-årsjubileet av Olof Engbergs födelse, men sköts till 2016 för att kunna ges mer utrymme längre utställningstid i form av en sommarutställning. Så det blir ett 151-årsjubileum.
Utställningen handlar om Olof Engberg som person, och som byggmästare och arkitekt. Den handlar om husen han ritade, om att bygga hus, och om det samhälle han levde och verkade i.

29/6-13/11 2016

The Dancing Man

På lördag öppnar vi en fotoutställning av Iza Andersson. Det är en uppföljning till ett tidigare fotoprojekt, i vilket Iza protesterade mot den stereotypa bilden av kvinnan och nakenhet på bild genom att fotografera män i klassiska poser med samma mjuka ljus som används vid fotografering av kvinnor. I utställningen ”The Dancing Man” har grundtanken från detta projekt utvecklats genom tillförandet av mjuka poser från dans. Genom att jobba med ljuset i naturen och i studion förstärks formen och skönheten av den manliga kroppen.

21/5–4/6 2016

Joe Hill
Joe Hill växte upp som Joel Hägglund i en frireligiös lokförarfamilj i Gävle. Han var född 1879 och flyttade till Amerika 1902. Där radikaliserades han allt mer, och blev aktiv i fackföreningen I. W. W. (Industrial Workers of the World) som arbetade för de mest utsatta i samhället.  Inom I. W. W. fick han – under sitt nya, amerikaniserade namn Joe Hill – utlopp för sin talang att skriva och spela musik, och hans sånger om kampen och om samhällets orättvisor fick snabbt stor spridning inom rörelsen. År 1914 blev han misstänkt för ett mord i Salt Lake City, och den 19 november 1915 avrättades han för detta. Avrättningen av Joe Hill skapade en martyr – arbetarrörelsen har aldrig glömt honom och hans sånger sjungs ständigt in i nya versioner över hela världen.

30/1-17/4 2016

Om du har vägarna förbi!
På lördag kl 13 öppnar vi utställningen ”Om du har vägarna förbi – en bilresa bland anslagstavlor i Norrland”. Det är en utställning som tar pulsen på hur det står till i Norrlands inland och skildrar de offentliga anslagstavlorna som en spegel av samhällsutvecklingen.

3/10-1/11 2015

100 år av ögonblick

Ljusdals-Postens jubileumsutställning ”100 år av ögonblick”. Utställningen omfattar ett urval av de gamla bilder som tidningen under 2014 publicerade för att fira sitt hundraårsjubileum, och från och med vernissagedagen går det också att köpa jubileumsboken där bilderna är tryckta!

21/2-29/3 2015