Hoppa till innehåll

Lör 30 jan 2016 kl 13: Vernissage – Joe Hill

Joe Hill-utställningen har vernissage

Lördagen 30/1 2016 kl. 13 går vernissagen för utställningen om Joe Hill av stapeln. Kaffe serveras. Varmt välkomna!

Joe Hill växte upp som Joel Hägglund i en frireligiös lokförarfamilj i Gävle. Han var född 1879 och flyttade till Amerika 1902. Där radikaliserades han allt mer, och blev aktiv i fackföreningen I. W. W. (Industrial Workers of the World) som arbetade för de mest utsatta i samhället.  Inom I. W. W. fick han – under sitt nya, amerikaniserade namn Joe Hill – utlopp för sin talang att skriva och spela musik, och hans sånger om kampen och om samhällets orättvisor fick snabbt stor spridning inom rörelsen. Ofta skrev han nya, radikala texter till de välkända väckelsesångerna från barndomen. År 1914 blev han misstänkt för ett mord i Salt Lake City, och den 19 november 1915 avrättades han för detta. Huruvida han var skyldig eller inte har stötts och blötts sedan dess, men rättegången kan i alla händelser knappast kallas rättvis. Avrättningen av Joe Hill skapade en martyr – arbetarrörelsen har aldrig glömt honom och hans sånger sjungs ständigt in i nya versioner över hela världen. Han bidrog själv till att skapa detta martyrskap medan han satt fängslad i väntan på avrättningen, och efter hans död spreds hans aska över hela världen. 30 000 människor följde i processionen vid hans begravning.

Utställningen om Joe Hill producerades och visades på Länsmuseet i Gävle under sommaren 2015 inför hundraårsminnet av hans dödsdag, och kunde därefter under senhösten ses i en omarbetad version på Fängelsemuseet i Gävle. Länsmuseets utställning fokuserade på Joe Hills martyrskap och på hans uppväxt i Gävle. I Fängelsemuseets version av utställningen var frågan om dödsstraffet central. Den version av utställningen som visas här på Ljusdalsbygdens omfattar delar av båda de tidigare utställningsversionerna. Den är utformad i diskussion och samarbete med högstadieelever från Friskolan Vintergatan här i Ljusdal, utifrån deras upplevelse av och tankar kring utställningen på Fängelsemuseet.

Här är en länk till Länsmuseets information om sin utställning om Joe Hill, där det också går att komma vidare till en fördjupning om hans liv.

Och här är en länk till Fängelsemuseets information om sin version av utställningen.

Utställningen kommer att stå under hela februari och större delen av mars.

Affisch_JoeHill Gefle stolen rebel girlpie in the sky packa aska kafé