Hoppa till innehåll

Lör 28 nov kl 13: Vernissage för Rehnströms ateljé!

Rehnströms ateljé öppnar!

På lördag 28/11 2015 kl 13 öppnar vi vår nya basutställning ”Rehnströms ateljé”. Ni som har varit in på museet under det senaste året vet att vi har arbetat länge med detta rum och nu är det äntligen färdigt!

Med denna utställning vill vi uppmärksamma Rehnströms Fotografiska AB, så vitt vi vet världens äldsta fotofirma med 150 år på nacken i år 2015. Carl Erik Rehnström startade firman i Bollnäs 1865, och flyttade till Ljusdal 1884, och ända sedan dess har detta familjeföretag dokumenterat Ljusdal och avporträtterat dess invånare. Efter Carl Erik tog sonen Helmer över, och därefter Helmers dotter Sylvia som gifte sig Hasselberg. I modern tid är det, som de flesta kommuninvånare känner till, Sylvias söner Leif, Björn och Gunnar som stått för ruljansen.

I vår tappning är Rehnströms ateljé ett rum med flera funktioner. Å ena sidan har vi försökt återskapa Carl Erik Rehnströms första ateljé i Ljusdal, så som den såg ut omkring sekelskiftet 1900. Tanken är att man där ska kunna använda den rekvisita som tillhandahålls och ta sin egen bild från tiden. Detta miljöbygge samsas med en utställning som på en och samma gång skildrar företagets, fotografikonstens och inte minst Ljusdals köpings historia under perioden 1865-2015, i bilder och föremål.  Utöver detta kommer rummet att fungera som en liten samlingssal, där det går att samla en mindre grupp eller skolklass, för ett föredrag eller en filmvisning. Det är mycket på en liten yta, och det har inte varit helt enkelt. Vi är också färdiga för att öppna, men detta är inte det slutgiltiga resultatet! Tanken är att Rehnströms ateljé ska vara en utgångspunkt för vidare kunskapande kring Ljusdalsbygdens historia eller andra tematiska utvikningar, liksom för pedagogiskt arbete gentemot våra skolor, och att ateljén med tiden ska kunna bidra till nya utställningar och små forskningsprojekt.

Under en tid kommer vi också att ha en tillfällig utställning i anslutning till själva ateljén, där vi visar utrustning från olika tider som använts i Rehnströms fotografiska ateljé. Inte minst gäller det kameror och annan utrustning som är alldeles för stor för att rymmas i den permanenta ateljéutställningen.

Kaffe serveras – varmt välkomna!

 

Rehnströms vernissage