Hoppa till innehåll

”Folkmusik” – dagsprogram för skolorna under vecka 46

Förbokade folkmusikprogram för skolorna under vecka 46

Under den jubileumsvecka som har folkmusik som tema är dagsprogrammen på museet och Röda Kvarn riktade mot barn och ungdomar. Kommunens skolor har bjudits in att förboka de olika aktiviteterna, som är fulltecknade. 

Onsdag 13 november är ett fullbokat folkmusikprogram på museet, riktat mot skolorna.

Torsdag 14 november kör Sara Parkman och Samantha Ohlanders sin folkmusikaliska ”shåw” om folkmusikens historia för inbokade skolklasser på Röda Kvarn. Det är samma föreställning som allmänheten har möjlighet att ta del av kvällen innan på Röda Kvarn.

Fredag 15 november är Eivor Kjellberg på museet med Folkungar, och det är också fulltecknat.

Hälsinglands spelmansarkiv byggdes under 40 år upp av spelmannen och hembygdsforskaren Hugo Ljungström, som till detta samlade in folkmusikmaterial från olika håll i Hälsingland. Innan sin bortgång 2008 såg Hugo till att arkivet ordnades och fick sin plats på Ljusdalsbygdens museum. Det ägs av Hälsinglands Spelmansförbund men förvaltas av museet. På museet är det öppet för alla intresserade, men på grund av att vi är så trångbodda står det inte framme på samma sätt som det gjort tidigare utan den som är intresserad av att besöka det bör höra av sig i förväg.

Under ett antal år har det också pågått en digitalisering av arkivet, och hos Hälsinge låtverkstad kan man följa detta projekt. I samband med Sara Parkman och Samantha Ohlanders folkmusikaliska show på Röda Kvarn, onsdag 13 november kl 18, så kommer Staffan Jonsson att berätta om digitaliseringsarbetet och den resulterande databasen. Evenemanget – som i grund och botten är en föreställning – kostar 100 kronor, inklusive fika.

Även om folkmusikintresserade skolelever intar museet under veckan har vi naturligtvis öppet som vanligt för allmänheten. Det går således utmärkt att bara kika in och se vad det är som händer. Välkomna!