Hoppa till innehåll

På fri hand

Pågår: 2024-03-18 : 2024-09-28

PÅ FRI HAND – från färskt trä till en utställning.

Under utställningen På Fri Hand på Ljusdalsbygdens museum kommer vi att ge slöjden en tydlig uppgift.

Utställningen är en pågående arbetsprocess där slöjdaren Niklas Karlsson tar tillvara material direkt från skogen och visar hur handens arbete kan skapa inredning, möbler och rumslighet. 

Genom att arbeta experimentellt och låta besökare se processen vill vi inspirera till förädling av det vi har omkring oss. 

Ljusdalsbygdens museum vill visa hur handens kunskap kan ge möjlighet att ta tillvara resurser i vår närhet till inredning och byggande. En process som tar oss närmare materialet och närmare föremålen vi omger oss med. 

Med museets samlingar under samma tak kommer gamla föremål att lyftas fram och ställas bredvid nutidens. Besökarna kommer under utställningstiden att bjudas in att delta genom workshops och experiment med material.

Utställningen görs med finansiering från Nämnden för Hemslöjdsfrågor. 

Ljusdalsbygdens museum har sedan 1963 funnits som ett privat museum i Ljusdal och bedrivit verksamhet enligt grundaren Karin Jonssons anda med en bred utställningsverksamhet och stort fokus på det pedagogiska. 2019 började museet en flytt till det fd mejeriet och de håller nu på att utveckla sina nya lokaler. 

Niklas Karlsson är slöjdare och arbetar med byggnadsvård. På senare tid har yxan varit hans huvudsakliga verktyg.