Vävstugan

I Karin Jonssons ”Hans-Ers Karin” testamente står att 1/4 av hennes kvarlåtenskap skulle avsättas till ”kvinnlig hemslöjd”. Eftersom att hon var mycket intresserad av vävning och folkdräkter bestämdes när museet byggdes att en vävstuga skulle inrättas och att det alltid skulle finnas två vävstolar där man kunde väva tyger till folkdräkter oavsett om intresset var stort eller litet, dessutom skulle det hållas olika kurser i hantverk. I början höll man till i Hans-Ers och på hembygdsgården men så småningom flyttade man över till museibyggnaden. I slutet av 1980-talet förvärvades den så kallade Ljusdalsgården och vävstugan flyttade dit. Numera håller vi till på museet i ”gamla stan”.

Vävstugan har i dagens läge 8 vävstolar och håller till i den norra delen av museet.

Vävstugan är öppen för alla och man betalar endast för det material man använder. Inslag till vävarna har vi, men inte mattrasor.

När man börjar väva får man en blipp med kod så att man kan väva när det passar, man ansvarar för att det är släckt och låst när man slutar för dagen.

Vävstugan är bemannad på tisdags förmiddagar mellan 9:00 och 12:00.

Vill man komma en annan tid går det bra att ringa till Birgitta Lördal som är ansvarig för vävstugan och komma överens om en tid.

Tel. 070-245 66 23